Durant tot el segle XIX i principis del XX el continent europeu va veure com molts dels seus fills deixaven els seus orígens per buscar noves i millors oportunitats a l’altra banda de l’Atlàntic i complir el somni americà. La situació al vell continent no era prometedora i l’esperança i la necessitat agrupaven autèntiques masses que anaven a fer les Amèriques.
Després de la Segona Guerra Mundial la balança va girar-se progressivament i Europa es va convertir en la terra promesa d’emigrants d’arreu. La construcció del mur de Berlín i la seva caiguda el 9 de novembre de 1989 ho escenifiquen: havien calgut barreres físiques descomunals per aturar el flux de població que es desplaçava a l’Europa occidental.
Amb el pas del temps i el context polític, social i econòmic les portes d’Europa s’han desplaçat, obert o reforçat en diferents punts calents de la geografia europea. Malgrat que s’ha mantingut el denominador comú de l’arribada esperançada, Europa no ha estat sempre tan acollidora com hom voldria imaginar-se. S’ha optat per reforçar les fronteres mitjançant grans tanques i el que s’ha conegut com a devolucions en calent. A més, alguns han volgut instrumentalitzar institucions com Frontex per endurir la política migratòria i la ciutadania no sempre ha rebut amb els braços oberts la immigració i els refugiats. Serveixi com a exemple la crisi migratòria de 2015 que va fer trontollar l’estabilitat política alemanya i ha despertat els fantasmes de l’extrema dreta en la gran majoria de països de la UE.
Espanya, per la seva banda, és un testimoni habitual de l’intent d’entrada d’immigrants a territori europeu. Ens hem habituat a les dramàtiques imatges provinents de Ceuta i Melilla, notícies de persones rebutjades a la frontera o morts prematures en naufragis al Mediterrani. Deu ser que ens hem pensat que aquest mar era tan nostrum que no tothom hi tenia cabuda. Ja sigui per la freqüència d’aquestes imatges o per altres raons, lluny de convertir-nos en una societat més acollidora, ens hem resignat a conviure amb aquesta realitat i fins i tot reeditem fronteres que semblaven ja desaparegudes. Bé ho saben aquells que volen creuar el canal de la Mànega, entrar a Gibraltar o travessar la frontera d’Irlanda del Nord.
Amb tot, les portes d’entrada a Europa no només es troben al Mediterrani. Actualment, molts dels maldecaps de la UE venen de l’est, on el Govern belarús d’Aleksandr Lukaixenko ha utilitzat la pressió migratòria com a instrument polític i la guerra a Ucraïna iniciada per Putin està provocant l’arribada de centenars de milers de refugiats al territori de la Unió, especialment a Polònia, on aquesta vegada les mostres de solidaritat són aclaparadores.
Ciutadania, organitzacions civils, governs i altres actors polítics hauran de pressionar i actuar perquè Europa deixi de ser un somni escapçat per a tants refugiats i immigrants d’arreu i torni a ser una terra d’oportunitats, acollidora i humana. Seria també una manera de remeiar el problema demogràfic a què s’haurà de fer front en les properes dècades.