El 2013, després que Obama derrotés Mitt Romney en les eleccions presidencials de l’any anterior, el Partit Republicà va publicar un informe detallat i devastador sobre les causes de la derrota, que seria conegut com «l’autòpsia». Les raons del fracàs, deia, eren en part ideològiques: «El Partit Republicà ha de deixar de parlar per a si mateix. Ens hem tornat experts a reforçar ideològicament persones que ja pensen de la mateixa manera, però hem perdut catastròficament la capacitat de persuadir i donar la benvinguda als que no estan d’acord amb nosaltres en totes les qüestions». El conservadorisme, deia, s’havia de modernitzar i deixar de repetir les consignes de Ronald Reagan com si no hagués canviat res des de mitjan anys vuitanta. El Partit Republicà, insistia, havia de transmetre que es preocupava per la gent.

Un aspecte fonamental de l’informe, i el que aleshores va cridar més l’atenció dels mitjans, va ser l’apartat demogràfic. «Amèrica està canviant demogràficament i, tret que els republicans siguem capaços d’augmentar el nostre atractiu —deia—, aquests canvis inclinen la balança encara més a favor dels demòcrates». El partit havia de «centrar els seus esforços a guanyar nous partidaris i votants en les comunitats demogràfiques següents: hispans, originaris de les illes d’Àsia i el Pacífic, afroamericans, indis americans, nadius americans, dones i joves». Tret que els directius del partit «es disposin seriosament a abordar aquest problema, perdrem les futures eleccions: les dades ho demostren».

El Partit Republicà ja s’havia transformat en nombroses ocasions —de l’abolicionisme d’Abraham Lincoln al moment en què, en els anys seixanta, els blancs ressentits per la consecució dels drets civils dels negres van portar Richard Nixon al poder— i ara ho havia de tornar a fer per, en resum, ser un partit menys blanc. Això implicava una profunda reforma aperturista de les polítiques d’immigració que permetés a les minories considerar els republicans com a conservadors oberts, compassius i aliens a qualsevol forma de racisme. Perquè, fos com fos, deien les projeccions de l’informe, al 2050 els Estats Units serien el que en l’argot polític estatunidenc es coneix com un país de majoria/minoria: els blancs serien minoria, i la suma de les altres minories conformaria una majoria. Si el Partit Republicà volia tornar al poder, una part rellevant d’aquestes minories no blanques l’havia de votar.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

La majoria dels republicans va acceptar la renúncia a moltes de les creences centrals del partit.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.