Si bé la pandèmia no s’ha acabat oficialment, podem advertir que es troba en clar retrocés. Un exemple n’és l’aforament complet a tots els espais culturals. La pandèmia ha permès valorar la necessitat de la cultura, la creació, la producció, la distribució i l’exhibició, que avui s’aprecien des d’una altra òptica. Avui sabem, amb més claredat que abans, que el consum cultural es dóna essencialment en els espectacles en viu, com les arts escèniques i la música, i aquells que es comparteixen, com és el cinema, o són participatius, com és el cas dels espectacles immersius.

La majoria de les persones, quan es van veure obligades a quedar-se a casa i respectar el confinament, van substituir les experiències culturals per trobades en línia entre amics o familiars. Es podria asseverar que els ciutadans necessiten la cultura per socialitzar més que per comprendre el món. Les dades han mostrat un augment de la compra de llibres via plataformes com Amazon, en els seus diversos formats de compra, però aquest augment no abasta a la gent que assisteix habitualment al teatre, a concerts o a museus.

És important subratllar el fet que els ciutadans aprecien més la cultura quan és compartida; durant el confinament, aquestes persones van deixar de «consumir» cultura. La necessitat de socialització, un tret característic de la condició humana, ha permès aflorar que no hi ha una consciència cultural arrelada en els ciutadans espanyols, sinó més aviat la cultura, en les seves diverses manifestacions en viu, és entesa com un vehicle per viure experiències que puguin ser compartides.

Espanya ha estat l’únic país europeu que ha mantingut oberts els teatres o llibreries durant els mesos més durs de la pandèmia.

La segona constatació és que el triomf de les plataformes audiovisuals com Netflix o HBO, si exceptuem Filmin, ha homogeneïtzat encara més els estàndards visuals, afavorint un entreteniment basat en l’algoritme. Des de les plataformes s’ha potenciat un nou gènere audiovisual que podríem anomenar «políticament correcte» perquè evita molestar o violentar l’espectador amb propostes de sèries i films que puguin ser especialment torbadors. La pandèmia ha afavorit les subscripcions a tota mena de plataformes que conviden els espectadors a seguir les vicissituds dels seus herois i heroïnes.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.