El 1997, el cineasta francès Leos Carax va ser convidat a participar com a actor a The house, la pel·lícula que en aquell moment estava rodant el lituà Sharunas Bartas, amic i còmplice seu. Paral·lelament a aquesta filmació, Carax va consolidar la seva relació sentimental amb Yekaterina Goluveba, actriu i guionista russa, companya llavors de Bartas, fins al punt que ella va acabar abandonant la seva parella i es va instal·lar a París per viure amb ell, qui al seu torn havia trencat els seus vincles amb Juliette Binoche, fins aleshores la seva actriu fetitxe.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Carax feia temps que no dirigia, concretament des de Les amants du Pont Neuf (1993), per a la qual s’havia obstinat a construir uns decorats tan costosos que van acabar disparant salvatgement la suma del pressupost inicial. Però, poc després de conèixer Goluveba, va començar a pensar a adaptar al cinema Pierre o las ambigüedades, la novel·la més maleïda de Herman Melville, amb l’actriu com a protagonista. El resultat, Pola X (1999), que llavors va fracassar i després s’ha convertit en pel·lícula de culte, es va afegir als problemes d’addicció de la parella i va sumir el cineasta en un nou període d’inactivitat. Goluveba es va suïcidar el 2011 i Carax va tornar al cinema l’any següent, amb Holy Motors (2012).

En el terreny de l’art, no passa sempre que les circumstàncies biogràfiques dels autors incideixin de manera decisiva en les seves obres. Però no és menys cert que Annette (2021), el treball següent de Carax després de Holy Motors, potser és una excepció, perquè porta impreses en les seves imatges convulses la història sentimental del cineasta amb Goluveba. Tot hi apareix desfigurat, convertit en una rondalla estranya i ambigua, però allí hi ha el creador turmentat, convertit en monologuista per a la pel·lícula, que acaba fent malbé la seva relació amb la dona que estima, en el film una cantant d’òpera, en presència d’una bebè marioneta que podria ser la seva redempció.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.