La crisi del covid-19 ha revelat com n’és de precari el diàleg entre ciència i política a Catalunya. Per una banda, el Govern ha actuat majoritàriament d’esquena als experts en epidemiologia i salut pública. Per l’altra, s’ha format un grup de científics (els autors del manifest «Informe Covid») que s’han llençat a fer prediccions atrevides sobre l’epidèmia (que no s’han complert) i a suggerir solucions draconianes.

Aquests investigadors farien bé de considerar l’exemple d’un veterà, el metge Anthony Stephen Fauci (Nova York, 1940). Aquest immunòleg ha aconsellat tots els presidents dels Estats Units, a partir de Reagan, en les majors crisis epidèmiques dels darrers anys: VIH, SARS, grip nova, MERS, ebola i, ara, covid-19.

Fauci, cara visible del comitè tècnic de la Casa Blanca sobre la pandèmia actual, és l’encarnació de les regles d’or de l’assessorament científic. Enlloc d’apuntalar el discurs dels polítics, es dedica a matisar-lo i corregir-lo. Enlloc de fer prediccions inexorables, explicita les incerteses i apunta d’on pot venir l’imprevist. Enlloc de donar solucions tancades, proposa diverses estratègies i deixa que la política i la societat escullin quina volen o poden assumir.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.