Una dona de 65 anys amb bona salut va al metge per una vaga molèstia a l’abdomen. El metge sol·licita un escàner, que detecta un minúscul nòdul al pàncrees. Tot i ser benigne, és operada per laparoscòpia, una tècnica que implica una alta ràpida. Però la cirurgia li ha lesionat el pàncrees. Després de tres mesos d’antibiòtics, algun TAC, endoscòpies i cures intensives, la pacient mor.

Aquesta és una de les històries reals que relata el cirurgià Antonio Sitges-Serra (Barcelona, 1951) a Si puede, no vaya al médico (Debate, 2020). Aquest llibre és una galeria del terror de la medicina moderna i a la vegada una guia que apunta cap a la llum al final del túnel.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Amb passió i compromís, el cap de Cirurgia de l’Hospital del Mar de Barcelona desmunta algunes de les tendències més perverses del món de la salut, a cops de dades, estudis i sucoses anècdotes personals.

El llibre té l’origen en una columna amb el mateix títol, publicada a El Periódico el setembre del 2017. En aquell article, el que va ser president de la Societat Catalana de Cirurgia i fundador de la Societat Europea de Cirurgians Endocrins alertava sobre els riscos d’acudir al metge.

Si vostè hi va tenint un bon estat de salut, afirmava Sitges-Serra, corre el risc de convertir-se en un malalt imaginari i caure en una espiral ben real d’anàlisis, proves i cirurgia innecessàries. L’article va generar tal escàndol que el Col·legi de Metges de Barcelona va amonestar l’autor per carta, relata ara el cirurgià.

Lluny d’acovardir-se, el metge ha sistematitzat la seva crítica. En el llibre, Sitges-Serra pinta una medicina esgotada, que gasta cada vegada més diners per obtenir cada vegada menys salut.

PUBLICITAT
Correos Market

Els grans avenços del passat (higiene, antibiòtics, vacunes i cirurgia de malalties comunes) han donat pas a enlluernadores innovacions tecnològiques, que enriqueixen uns pocs i són un llast per a la majoria, tant en el sector públic com en el privat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.