El passat mes de juny es van constituir els nous ajuntaments sorgits de les eleccions municipals del 26 de maig, amb què s’enceta l’onzè mandat municipal de l’etapa democràtica.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

La ciutat de Barcelona no ha estat mai governada per una única força política, atès que les urnes no han atorgat a cap partit una majoria absoluta al ple de l’Ajuntament. En qualsevol cas, durant els primers mandats, el consistori va mantenir l’estabilitat governant en coalició. Tanmateix, en els tres darrers mandats, així com en l’iniciat aquest estiu, el govern de la ciutat no ha aconseguit conformar una majoria sòlida en el ple del Consell Municipal.

L’alcalde Jordi Hereu, elegit l’any 2007, va ser el primer batlle que va governar Barcelona amb 18 regidors dels 41 que conformen el plenari, per tant en minoria, constituint una coalició amb ICV després que ERC, liderada aleshores per Jordi Portabella, decidís no reeditar el tripartit que fins aquell moment havia estat al capdavant de la ciutat. L’any 2011, va ser l’alcalde Trias qui no va aconseguir formar una majoria estable i va haver de governar amb 14 regidors. Finalment, l’alcaldessa Colau, l’any 2015, va batre tots els rècords pel que fa a governar en minoria, fent-ho tan sols amb 11 regidors. El mandat iniciat el mes de juliol tampoc no compta amb la majoria en el ple, tot i que amb el pacte assolit amb el PSC es garanteix un govern més consistent, integrat per 18 regidors.