El títol és deliberadament provocador. Perquè el cert és que estem lluny de la violenta i dramàtica experiència colombiana, malgrat que alguns prolegòmens guardin, salvant distàncies enormes, similituds inquietants. Però cal estar molt atents.

A inicis de l’any 2022, el mapa del cultiu i el trànsit il·legal de marihuana a Catalunya mostra un paisatge cada cop més alarmant. Abasta, entre altres localitats, Barcelona ciutat, l’Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Badalona, el Prat de Llobregat, Cornellà, Viladecans, Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Llinars del Vallès, Piera, Corbera de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Riells, Viabrea, Mataró, Castelldefels, Vallirana, Pineda de Mar, Calafell, Centelles, Cabrera de Mar, Lloret de Mar, Santa Coloma de Farners, Sant Esteve de Sesrovires, Flix, Abrera. Una relació que per extensa és, per òbvies raons d’espai, obligatòriament incompleta.

En els darrers cinc anys, com a resultat del creixement d’aquesta activitat delictiva, l’escenari social català ha vist el degoteig imparable de tirotejos, narcoassalts, homicidis; la multiplicació de pisos, finques i naus industrials dedicats al cultiu de droga, i de laboratoris complets per a la transformació de derivats del cànnabis; l’augment de les trames policials dedicades presumptament a proporcionar als narcotraficants locals i seguretat a canvi de diners; el perill creixent d’infiltració a l’administració pública; la confiscació contínua d’armes de foc; el trànsit de cànnabis camuflat en objectes diversos com material decoratiu i esportiu, bales d’alfals per a consum animal, palets de verdura i hortalissa, gominoles, mel o pols ensucrat; la creació d’empreses fictícies, o l’aparició de ciutadans estrangers obligats a treballar en condicions de semiesclavitud i en entorns insalubres. I com a resultat de tot això, l’evidència de pagaments mitjançant criptomonedes i altres formes virtuals i l’obtenció de beneficis milionaris per part de l’economia il·legal.

Cultius, tràfics i modalitats que impliquen, a més, una llarga llista de delictes associats que inclouen des de delictes contra la salut pública, la pertinença a organització criminal i el blanqueig de capitals fins a la prevaricació administrativa, el robatori amb força, la falsedat documental, la revelació de secrets, el suborn, temptativa d’homicidi, detencions il·legals, tortures, lesions i amenaces, l’omissió de l’obligació de perseguir delictes i la defraudació de consum elèctric per valor de centenars de milers d’euros, entre altres.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.