Benaurats els humils
perquè heretaran la terra.
Mateu, 5.5

Un dels recursos més emprats pels autors de ciència-ficció és l’anorreament de la humanitat per causes geneticobiològiques, potser intuint que el desfermat afany prometeic del nostre segle no ens portarà enlloc, en qualsevol cas, a cap lloc habitable. El mateix Stephen Hawking, tot i ser una persona intel·ligent, creia que una salvatjada vírica o una guerra nuclear són dos escenaris més que previsibles que inviten a emigrar a altres planetes seguint el model «Arca de Noè». I tan tranquil. Ja va dir Heidegger que «la ciència no pensa».

A la incertesa que generen les amenaces a la integritat mediambiental, que va calant en el nostre inconscient col·lectiu a base de notícies a quina més pessimista, s’hi afegeix l’ansietat de l’home modern per viure eternament, desfici que ha derivat en una societat hipocondríaca i hipermedicalitzada que, a poc a poc, ha anat perdent la resiliència davant dels imprevistos. Tot plegat, una tempesta perfecta per al naufragi de la salut mental. Només cal veure la quantitat de psicòlogues i psiquiatres que darrerament omplen els prime time televisius donant consells que abans donaven pares i mestres i que ara monopolitzen els professionals de la felicitat i el seny.

De poc han servit les advertències de molts pensadors de diferents procedències ideològiques –Heidegger, Arendt, Wittgenstein, Toynbee, Valéry, Marcuse, Bauman, Lévinas, Agamben, i un llarg etc.– que després de Hiroshima, l’Holocaust i l’estalinisme, han reflexionat sobre l’incert camí que ha pres Occident adoptant la tecnociència com a ideologia dominant i forma del poder. I, de sobte, les prediccions més obscures sembla que s’han fet realitat en forma d’una pandèmia que ens ha agafat per sorpresa en plena festa de la globalització, la deslocalització de les empreses, el turisme de masses, la plastificació dels oceans, les xarxes (anti)socials i la sobrealimentació.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.