Fa tres dies que no cessa de ploure a París. El París hivernal, fred i mercurial, és tot el contrari a la plenitud de llum i la calor dels cirerers pintats per l’artista britànic Damien Hirst que es poden contemplar a la Fundació Cartier per a l’art contemporani. La foscor aquosa de París queda interrompuda per 30 quadres centrats a representar la plenitud d’un cirerer florit al bulevard Raspail, que acull la seu de la Fundació Cartier realitzada per l’arquitecte Jean Nouvel. La pluja i la foscor de París actuen com a metàfora en definir, més enllà de la imatge, el moment pandèmic en què vivim, on l’ànim de molts ciutadans mira la natura buscant retrobar-se, per un instant, amb un ideal de vida al qual s’aspirava i que ara, potser, és el moment de convertir-lo en realitat.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

L’exposició de Hirst, Cherry Blossoms, activa també una altra metàfora en suggerir un retorn al bosc, a la bellesa simple, al silenci i a la contemplació com a acte de rebel·lia davant del món que s’està construint. Els 30 quadres exposats, una selecció entre un total de 107 peces, molts dels quals venuts durant la pandèmia, són deutors de Pierre Bonnard, de Paul Cézanne, de la tècnica del puntillisme de Georges-Pierre Seurat, de les obres de Hokusai o Jackson Pollock, que convoquen l’espectador a una mena d’encantament íntim.

L’encanteri visual portarà l’espectador cap a un estat d’antiagitació interior tornant a donar significat a la contemplació. El procés de creació és semblant al que va dur a terme Claude Monet quan va realitzar una sèrie de dues-centes cinquanta obres centrades en els nenúfars al seu jardí/paradís de Giverny. Dues-centes cinquanta peces en les quals la repetició del tema porta a un desbordament del mateix i a deixar suspès l’espectador en un espai encantat i sensible. L’obra monumental de Monet i la de Hirst connecten en què ambdues tenen la intenció de fer-nos meditar. Tots dos artistes realitzen la seva obra en moments de forts conflictes al món. Monet realitza la seva sèrie dos anys després del final de la Primera Guerra Mundial i Hirst, la culmina, en plena guerra contra la pandèmia.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.