L’última setmana de juliol del 1921 va arribar a Espanya la notícia de l’ensulsiada de l’ocupació militar espanyola de la regió oriental del Protectorat nucleada a l’entorn de Melilla. En els mesos següents van arribar centenars de fotografies terribles dels cadàvers de soldats espanyols entre Annual i Melilla (entre dotze i divuit mil, segons diferents investigadors).

Es tracta d’una història que va començar el 1906, quan va tenir lloc la Conferència d’Algesires, on tretze països (entre els quals el Marroc) van autoritzar el repartiment del Marroc entre França i Espanya, que es va justificar en considerar que la dinastia alauita i el Makhzen eren incapaços de modernitzar el Marroc. Se n’encarregarien francesos i espanyols tant en l’àmbit econòmic, com en el polític, social i cultural.

El sultà Mulay Yúsuf va haver d’acceptar, el març del 1912, l’establiment del Protectorat francès. Mesos després, els gals van cedir a Espanya una «zona d’influència» (l’anomenat Protectorat espanyol del Marroc). França es va quedar la part del lleó tant en territori com en població i en recursos aprofitables. Els espanyols es van haver d’acontentar amb una franja costanera de 20.000 quilòmetres quadrats al nord (el Rif i Yebala) i una altra al sud (cap Juby/Tarfaya), poc més de 30.000 quilòmetres quadrats, limítrofs amb el Sàhara «espanyol».

La cessió, o el sotsarrendament, dels territoris esmentats a Espanya no va ser un gest desinteressat: l’objectiu era evitar l’hostilitat espanyola contra el domini francès (que sempre va existir, atès el repartiment desigual del Marroc), i impedir que les costes espanyoles es poguessin convertir en un refugi i/o santuari per a marroquins i algerians enfrontats al colonialisme gal i en una plataforma per al proveïment d’armes als anticolonialistes.

La conquesta del territori per part de francesos i espanyols havia començat abans del 1912. A mitjan 1921 França havia fet efectiu el seu control sobre gairebé tot el territori que li «havia tocat». Només se li resistien alguns nuclis armats aïllats geogràficament.

Mentrestant, Espanya era lluny de controlar el seu «Protectorat».

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.