Amb l’expansió de la pandèmia la democràcia ha quedat en suspens. Això ha estat així no solament perquè en molts llocs els governs han assumit poders d’excepció, sinó també perquè s’han ajornat innombrables convocatòries electorals i plebiscits previstos per a les setmanes vinents. Per exemple, a França, encara que Emmanuel Macron va mantenir la primera volta de les eleccions municipals franceses, el calendari de la segona volta s’ha hagut de modificar.

Ha passat el mateix amb els referèndums constitucionals de Xile o Rússia o les eleccions de Macedònia del Nord. A Espanya, tant les eleccions autonòmiques del País Basc com les de Galícia van ser suspeses. Un fet que, tot i justificat sanitàriament, ha implicat forçar la llei, ja que no hi ha cap previsió normativa per ajornar uns comicis una vegada convocats.

En alguns països amb institucionalitat més feble, la crisi de la covid-19 no és que hagi suspès la democràcia, és que ha acabat anul·lant-la. Viktor Orbán, el primer ministre d’Hongria, potser és el millor exemple d’aquest cas. El Parlament d’Hongria, en el qual tenia àmplia majoria, no solament ha votat a favor de l’estat d’alarma al país, sinó que l’ha estès sense data límit, de manera que el primer ministre pot decidir-ne arbitràriament l’extensió. Juntament amb aquesta mesura, també s’ha autoritzat Orbán a governar per decret sense a penes restriccions legals, fins i tot anul·lant normativa prèvia, la qual cosa implica buidar de facto les competències del Parlament mateix.

Per si no fos prou, la via d’Hongria ha augmentat la deriva repressora en fixar dos nous delictes permanents: fins a cinc anys de presó per a periodistes que estenguin «notícies que vagin contra la salut pública» i fins a vuit anys per a qualsevol resistència a les ordres donades pel govern per combatre el virus. Justament aquesta última via és una temptació perillosa en mans de qualsevol govern; un component que pot fer que els poders d’emergència esdevinguin permanents.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.