Aquest no és un any Mahler, però veient com van inaugurar les seves temporades els auditoris barcelonins, tots amb simfonies d’aquell compositor, i les que encara han de venir abans d’acabar l’estació musical, ho sembla. L’any passat succeïa el mateix amb Brahms. Programar a batzegades no és la millor manera, però es deu haver produït alguna mena de conjunció astral perquè aquest sobtat interès per Mahler coincideixi amb la publicació d’Antoni Ros Marbà, músic (Dinsic), la biografia que Lluís Brugués ha dedicat al director que als anys 70 del segle passat va introduir el públic català, i després el de Madrid, en el coneixement del gran compositor austríac.

El Liceu va obrir temporada no pas amb òpera ni amb els cossos estables de la casa. Ho va fer amb l’Orquestra de l’Òpera de París i Gustavo Dudamel que va dirigir la Simfonia núm. 9 de Mahler. L’Auditori va inaugurar la seva amb l’OBC i el nou director titular, Ludovic Morlot, interpretant la Simfonia núm. 4. I la programació del Palau de la Música va començar amb l’Orquestra Filharmònica de la Scala de Milà, sota la direcció de Riccardo Chailly, amb la Simfonia núm. 1, Tità.

En el decurs de la temporada hi haurà altres mahler, però el més significatiu, i sobretot, coherent, és el que vol fer Josep Pons amb l’orquestra del Liceu. El projecte Univers Mahler durarà cinc temporades amb la integral de l’obra simfònica del compositor. Per començar, el pròxim mes d’abril Pons dirigirà la Simfonia núm. 3 i el juliol, la Simfonia núm. 6. No és casualitat que vulgui fer aquest cicle. El director musical del Liceu havia estat alumne de Ros Marbà al llavors Conservatori Municipal del carrer Bruc.

A l’obra de Mahler, que va morir el 1911 després de compondre nou simfonies i de deixar-ne una desena sense acabar, li va fer molta ombra Richard Strauss. En vida de l’autor es van interpretar les seves simfonies suscitant reaccions molt enfrontades. A la seva mort, aquelles obres monumentals van quedar força arraconades, amb l’excepció de la tossuderia del director Bruno Walter que sempre les va defensar.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.