Qui recorda que el Liceu tenia companyia pròpia de ballet? D’acord, era el segle passat, a les acaballes, però només fa vint-i-sis anys. La memòria, tanmateix, sembla haver esborrat de la caixa dels records una activitat liceista que va acabar tristament un dia de 1998 després d’un acte de conciliació a la Magistratura del Treball en què es va signar la liquidació als components que quedaven de la que havia estat massa estable del teatre.

Una bona colla de ballarins de la companyia, aplegats a l’associació LiceXballet creada el 2012 es van proposar recuperar la memòria històrica i aconseguir un fons documental propi. El resultat es podrà veure a la tardor en forma de llibre, El silenci de la dansa. Ballet del Liceu. En conversa amb política&prosa, Guillermina Coll, Carmen Cavaller i Toni Gómez, impulsors de l’associació i del llibre, asseguren que l’objectiu no és posar en qüestió la deriva que ha tingut el ballet al Liceu, sinó exposar la informació que han aplegat.

Quan va néixer el Liceu ho va fer amb ballet inclòs. A la inauguració, el 4 d’abril de 1847 no hi havia òpera. El programa el formaven peces teatrals, musicals i el ballet La Rondeña amb música de Josep Jurch i Rivas i coreografia de Joan Camprubí. A partir d’aquell moment i fins a l’arribada de l’empresari Joan Antoni Pàmias al teatre cent anys després, la història del ballet al Liceu va ser una mena de muntanya russa.

L’arribada el 1873 de Roseta Mauri com a primera ballarina va revifar l’afició, la qual va tornar a decaure quan va marxar per convertir-se en primera ballarina del Ballet de l’Òpera de París on va ser immortalitzada pel pintor Edgar Degas. El moment de decaïment va durar poc perquè aviat, el 1880, va arribar una altra estrella, Pauleta Pàmies, la qual, quan va deixar de ballar, es va convertir en la mestra de ball vitalícia del teatre. En aquesta capacitat va formar ballarines que després farien carreres importants com Rosita Segovia, Teresina Boronat, María de Ávila i la mestra de castanyoles Emma Maleras.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.