Un contracte és una distribució de riscos pactada per les persones que el subscriuen sobre els riscos que assumirà cadascuna d’elles. No hi ha contracte sense risc. No n’hi ha per definició, ja que tots contractem sobre el que pot passar o no passar, sobre el que és contingent. Ningú no contracta sobre el que passarà amb tota certesa o el que no pot succeir de cap manera —sobre el que és necessari o impossible. Un contracte en virtut del qual algú prometi que farà sortir el sol o impedirà que surti és nul.

Sempre hi ha riscos, perquè fins i tot en els trocs més senzills el que et donen pot estar espatllat. En qualsevol cas, la major part dels contractes són promeses, compromisos de futur, per tant, amb els riscos associats que el futur no sigui com ens pensàvem: que els preus baixin en comptes de continuar pujant, per exemple, o que una pandèmia com la covid-19 mati un milió de persones i sacsegi tota la xarxa de contractes que ens assegura la vida.

Les persones i les organitzacions que contracten saben que poden acceptar les promeses de futur d’altres persones perquè si aquestes no compleixen, el dret de contractes permetrà al complidor reclamar a l’incomplidor el compliment forçós o una indemnització per haver mancat a la seva paraula. Els contractes formen així una xarxa que ens protegeix a tots.

Cap sistema jurídic no ha retirat la xarxa de contractes. La tònica general és que es conserven, amb els mínims canvis possibles.

No ens solem fixar en la xarxa de contractes, la donem per segura, fins al punt que arribem a creure que no la necessitarem mai, que tot funciona avui i continuarà fent-ho demà com ho va fer ahir. De fet, sempre hi ha incompliments, però són puntuals, poc freqüents o fàcils d’esquivar. Busquem alternatives i, per descomptat, abans de contractar un advocat i un procurador per demanar-los que preparin i presentin una demanda judicial en nom nostre, negociem, renegociem, esperem o advertim l’incomplidor que, si insisteix a incomplir, en buscarem un altre de més seriós i que perdrà un client i, a la llarga, tots, perquè la seva reputació resultarà arruïnada.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.