Perquè un jardí sigui un jardí, ha de ser creat per un jardiner. No hi ha jardins nascuts de l’impuls de la natura. Fins i tot si la natura ha estat capaç de generar en algun paratge una subtil harmonia entre colors i formes, només aconseguirà la seva esplendor quan la mirada d’un home o una dona s’adoni de les seves proporcions, la seva lògica interna, els seus jocs i la seva plenitud.

En el seu assaig Petits paradisos, l’escriptor Mario Satz ens ofereix una perfecta imatge del jardiner quan escriu: «Adam i Eva han de deixar aquest locus magnificus en el qual Déu els va satisfer de gràcia la nuesa; la seva expulsió és el començament de la humanitat; la seva multiplicitat, la nostra. El goig va ser breu però inoblidable». L’experiència del paradís va ser inoblidable, no sols perquè tot estava sota la volta de l’ordre diví de Déu, sinó perquè l’espai en el qual Adam i Eva habitaven era fèrtil i desconeixedor de les malalties.

El que es va quedar adherit a la consciència humana, en la memòria d’aquells que creuen, va ser l’anhel de tornar a construir el paradís a la terra. L’ésser humà sempre ha sentit una forta fascinació per la figura del jardiner. Observa en ell, en les seves aptituds i la seva sensibilitat, el que més anhela una persona, que no és una altra cosa que aconseguir viure, créixer i morir en el seu propi jardí. El moralista Joseph Joubert va saber expressar-ho de forma deliciosa quan va proclamar que «tots els jardiners viuen en llocs bells, perquè els converteixen en bells».

Si féssim un símil entre jardí i cultura, constataríem que la cultura es desenvolupa sense un pla que orienti el seu creixement i la seva forma. Són molts els quI creuen que la cultura es dóna sense més, al marge de les condicions econòmiques o tècniques de cada moment. Es considera que de forma totalment casual es van arribar a compondre les simfonies de Mozart o de Guinjoan, els poemes de Lorca o de Casasses, les pintures de Goya o les instal·lacions d’Ignasi Aballí.

La cultura, entesa com a pensament

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.