Del 2 al 17 de setembre, Perpinyà acull per trenta-cinquena vegada el Visa pour l’image, el certamen de fotografia més important d’Europa.

Si encara estiguéssim a l’època analògica, podríem dir que Perpinyà, al setembre, fa olor de revelador i fixador. L’asèpsia del món digital fa que ara no s’ensumi res en especial, però l’atmosfera que es respira és la dels reporters que viatgen pel món i ens ensenyen realitats, sovint llunyanes, però que existeixen. A les tardes, les terrasses de la ciutat s’omplen de persones que parlen d’Ucraïna, del canvi climàtic, de la importància de la imatge. Un oasi de reflexions allunyat de les presses i la superficialitat del temps que vivim.

Com diu l’ànima del Visa, Jean-François Leroy: «La fotografia té un nou enterrador: les intel·ligències artificials generatives. Les imatges falses ultrarealistes que han inundat les xarxes socials, volen donar la punyalada definitiva al fotoperiodisme. Abans va ser la digitalització, els telèfons intel·ligents i les eines de retoc, que van matar moltes agències a favor dels bancs d’imatges i dels d’estocs de fotos per subscripció. Són els mateixos que ara estan debilitats per la irrupció de la IA generativa. Però el fotoperiodisme encara és aquí. El que ens uneix a Perpinyà és la voluntat de veure el món, de veure la veritat. La proliferació dels continguts potencialment falsos fa que sigui encara més indispensable la informació veraç i autèntica.»

Antics i lúgubres convents, hospitals i edificis són l’auster marc que alberga desenes d’exposicions que ens expliquen històries, sovint tristes, però reals que el fotoperiodisme compromès i combatiu d’aquests reporters ens ensenya per donar un cop de puny a consciències endormiscades i conformistes.

Lluny de les fake news, dels streamers, dels youtubers, de la felicitat impostada i ensucrada de les xarxes socials, la visita al Visa pour l’image és gairebé una obligació per a la gent que vol saber què passa arreu i que encara té la voluntat de deixar un món millor a les pròximes generacions.