Amb dificultats, però també amb moltes precaucions el Liceu va presentar el mes de gener Les contes d’Hoffmann, l’òpera que Jacques Offenbach va crear al voltant del personatge que dóna títol a l’obra i de tres de les seves narracions fantasioses. Aquesta gran òpera és avui el que més ens recorda a qui va ser jurista, escriptor, compositor, crític musical i fins i tot dibuixant, és a dir, a Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822), conegut com a E.T.A. Hoffmann. Entre nosaltres, a aquest record operístic només hi podem afegir la publicació poc freqüent i fragmentada de la seva obra literària. És a dir, un record que no fa justícia a un personatge que va ser cabdal en la construcció del Romanticisme musical, de manera que val la pena parlar d’aquella figura.

Que la música era vital per a aquest personatge polièdric nascut a Königsberg (avui, la Kaliningrad russa) ho fa evident el seu tercer nom de pila. No es deia Amadeus, però la seva devoció per Mozart era tan gran que es va canviar el nom de Wilhelm pel del compositor.

En un parell d’articles publicats el juliol del 1810 a la revista Allgemeine Musikalische Zeitung sobre la Cinquena Simfonia de Beethoven, E.T.A. Hoffmann li va posar a aquella obra el segell de música romàntica, segurament amb gran sorpresa del compositor de Bonn que era un home de la Il·lustració, del segle de les llums, del segle de la raó. Entre altres coses, el crític va escriure: «La música de Beethoven mou la palanca que controla l’horror, la por, el terror, el dolor, i desperta aquest anhel infinit que és l’essència del Romanticisme».

I encara afegia que aquella obra era la manifestació que «la música instrumental és la més elevada de totes les arts, perquè obre a l’ésser humà el meravellós regne espiritual de l’infinit». Per al crític prussià, és tan exalçada perquè en aquella música no hi ha cap intermediació de text, de representació teatral o de cap altra mena. És música en estat pur, «la més romàntica de totes les arts».

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.