S’està estenent la percepció que el País Basc s’ha convertit en el nou oasi polític a Espanya. Es tracta d’una situació que crida l’atenció tan vista des de fora com des de dins, tot i que la sensació de qui observa des d’una posició o l’altra té, en molts casos, diferències qualitatives importants, segons, especialment, quina sigui la seva perspectiva i les seves preocupacions.

 

El País Basc: el nou oasi polític?

La sensació de tranquil·litat política que transmet el País Basc contrasta radicalment, en primer lloc, amb el seu passat recent, en què el País Basc era un dels problemes polítics més importants del país. El protagonisme de l’acció terrorista d’ETA i el decenni de desenvolupament del Pla Ibarretxe van transmetre una imatge conflictiva, d’un nacionalisme fort i radical, que pretenia la ruptura del sistema constitucional, tant en la seva expressió extrema (independència) com en la seva versió atenuada (establiment d’una relació «confederal»).

Alhora, aquesta tranquil·litat política contrasta radicalment amb l’evolució dels esdeveniments a Catalunya —el suposat antic oasi polític— en la qual el nacionalisme, qualitativament hegemònic, ja va fixar, descarnadament, l’objectiu de la independència, encara que s’hagués d’imposar de manera unilateral, en un enfrontament radical, per tant, amb la legalitat constitucional.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.