De dia unes aus fantàstiques volaven
en la selva petrificada, i
uns cocodrils enjoiats espurnejaven com a
salamandres heràldiques a la vora
del riu cristal·lí.

The Crystal World, de J.G Ballard

J.G. Ballard inicia d’aquesta manera la ficció especulativa i profètica de la seva novel·la The Crystal World (El món de cristall). Publicat el 1966, el paisatge que ens mostra Ballard és un món sotmès a la cristal·lització dels seus boscos. Són boscos capaços de consumir tota la llum de l’aire; boscos cristal·litzats que avancen implacables sobre una civilització dividida entre els que miren el seu avanç a la terra perplexos i horroritzats i els que assumeixen els canvis com un nou començament. Són boscos encantats on s’arriba a veure una sort de prodigi natural on des dels «arbres de vidre que els envoltava penjaven uns enreixats de molsa vítria…» i on «en un prat d’esperons de cristall verd, el tricicle d’un nen centellejava com una joia de Fabergé, les rodes adornades amb brillants corones de jaspi».

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

El paisatge de Ballard anticipa, com ell mateix les denomina, «les mitologies que representen els estats finals» i mostra que «les experiències crucials en la mitologia clàssica tendeixen a situar-se en el passat; tot ja ha ocorregut quan el mite comença a desplegar-se; mentre que en els meus relats les grans experiències crítiques se situen en el futur». L’obra de Ballard i, en concret, El món de cristall anticipa el món que avui habitem, en la mesura que estableix amb precisió un nou ordre psicològic marcat per la ciència i els avenços tecnològics. Com observa Ballard, «el nostre món extern i el nostre entorn habitual estan ara molt més saturats de material de ficció que el món que tenim a dins dels nostres caps».

El bosc cristal·litzat que avança cap a les ciutats és el bosc de Birnam que invoca Shakespeare en la tragèdia de Macbeth: «Sigues de cor de lleó, orgullós i no et preocupis de qui protesti, s’agiti o on conspiri. Macbeth no serà derrotat fins que el gran bosc de Birnam pugi al turó de Dunsinane per a combatre’l». Aquest bosc, profecia que derrota a Macbeth és el mateix que es va apoderant del planeta contra els Macbeth, usurpadors de poder en la Terra. El bosc cristal·litzat es va estenent per la Terra amb rapidesa i ja ha aconseguit Miami i Florida. El bosc es revela i proposa un nou ordre de vida per als homes.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.