Tret que es produeixi un impensable terratrèmol polític, com per exemple que Donald Trump prengués possessió d’un segon mandat sense haver-lo guanyat a les urnes, cap al vespre del pròxim 20 de gener de 2021 el republicà més poderós de Washington serà un senador quasi octogenari que ocupa un escó a la Cambra Alta representant l’estat de Kentucky –mines de carbó, tabac, bourbon, curses de cavalls i debilitat per les armes de foc– des del 1985. Mitch McConnell és el líder de la majoria republicana al Senat i si el seu partit conserva aquesta majoria després de les dues eleccions parcials que se celebraran a Geòrgia a primers de desembre, serà la persona amb la qual s’haurà d’entendre el president Jo Biden si vol fer tirar endavant alguna part del seu programa polític.

McConnell representa millor que ningú l’extrem partidisme polític que s’ha abatut des de fa un temps als Estats Units i del qual Donald Trump és conseqüència, caricatura si es vol, però no origen. És possible que sota el mandat de Trump s’hagi produït l’abducció del venerable i històric Partit Republicà, la formació que va donar al país presidents com Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt o Ronald Reagan, per part del disruptiu empresari immobiliari novaiorquès.

Però va ser McConnell qui fa deu anys, després de les eleccions legislatives del 2010, va afirmar que el seu objectiu principal era que Barack Obama fos un president d’un sol mandat. No ho va aconseguir, però l’obstruccionisme republicà al Senat que va liderar McConnell es va convertir en un autèntic via crucis per al president afroamericà.

 

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.