Els mitjans de comunicació recullen de forma habitual, i cada cop més freqüent, casos certament sorprenents de decisions preses per entitats públiques i privades, fonamentades totes elles en la voluntat, per a molts exagerada, d’eludir el que normalment s’anomenen actes d’incorrecció política. Més concretament, podríem dir que es tracta d’evitar que una determinada pràctica o element fins ara normalment present a les nostres vides causi incomoditat a determinats col·lectius, especialment aquells que tenen una presència minoritària o vulnerable a les nostres societats.

En aquest marc conceptual hem vist com la cadena pública britànica BBC ha decidit canviar la referència a l’era de les dates, tot substituint les referències a BC (abans de Crist en anglès) i AD (anno domini, o després de Crist), per Before common era i Common era, per considerar-les més neutrals des d’un punt de vista religiós. Així mateix, una escola a Seattle, als Estats Units, va deixar de referir-se als «ous de Pasqua» per anomenar-los «esferes de primavera».

No es tracta només de qüestions religioses. La National Gallery de Londres adverteix els visitants d’una exposició sobre el pintor Paul Gauguin que l’artista havia tingut relacions, i en alguns casos fills, amb menors a la Polinèsia francesa: «Gauguin havia indubtablement abusat de la seva posició d’occidental privilegiat per tal de gaudir de la màxima llibertat sexual». També al Regne Unit, a Manchester, la seva Art Gallery va despenjar el famós quadre de John Waterhouse «Hylas i les nimfes», al mateix temps que va retirar de la venda les postals que reproduïen l’obra la qual mostra, cal recordar, un seguit de nimfes pubescents temptant un jove vers la seva condemna.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.