Aparentment tot continua igual. Es podria pensar que a Catalunya segueix vigent allò que deia Fèlix Millet el 2009 a tall d’excusa després de descobrir-se l’embolic del cas Palau (som 400 famílies que ens trobem a tot arreu, paraules textuals o aproximades, tant li fa), però no mentirem si diem que Catalunya viu una situació de crisi inimaginable fa deu anys, quan es va començar a posar en marxa el gran salt endavant del procés. Més enllà de saber –o constatar– si s’han perdut posicions respecte a Madrid, per exemple, avui la qüestió central és la manca de lideratge, de veus i de referències. No em refereixo únicament al Govern, una institució que convé tenir encara que actuï precàriament.

Tres imatges dels últims temps retraten moments que ens ajuden a entendre la situació del país en aquest delicat capítol dels lideratges:

- 2 de juny de 2021. Més de 200 organitzacions empresarials convocades pel president del Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, reclamen que el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona donin suport a l’ampliació de l’aeroport del Prat plantejada per AENA. La realitat és que el Govern de la Generalitat no avala l’acord i desautoritza la negociació del vicepresident Puigneró, representant de l’ànima convergent, amb l’executiu central.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

- 20 de novembre. Joan Laporta president del FC Barcelona rep l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol a la llotja del Camp Nou. Té un alt nivell simbòlic atesa la importància del Barça en l’imaginari col·lectiu català malgrat que el club visqui un dels seus pitjors moments. Pujol en procés de rehabilitació.

- 22 de novembre. Joan Canadell, expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, intervé en el debat de pressupostos del Parlament, com a diputat de Junts per Catalunya, criticant sense embuts el president de la Generalitat, Pere Aragonès (que va abandonar l’hemicicle), i l’acord d’ERC amb els comuns per tramitar els pressupostos elaborats pel conseller d’Economia del seu partit, Jaume Giró, ex-alt càrrec de la Caixa. La quadratura del cercle.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.