Durant el canvi de mil·lenni, el cinema espanyol va experimentar múltiples transformacions. Una, va consistir en l’aparició d’una nova forma de relat semidocumental, l’anomenada «no-ficció», que va servir de base per fer moltíssimes pel·lícules. Gràcies a les noves càmeres digitals, i a la facilitat amb què es podia editar el material enregistrat en un ordinador, es tractava d’un format ràpid, econòmic i amb múltiples possibilitats creatives. En construcción (2001), de José Luis Guerín, era potser l’intent més reeixit, en dura competició amb La leyenda del tiempo (2006), d’Isaki Lacuesta.

Però seria insensat ara pretendre esmentar-los tots; n’hi ha prou amb referir-se a un dels que, en el seu moment, es va convertir també en emblema dels nous temps. En efecte, Fuente Álamo. La caricia del tiempo (2002), dirigida per un cineasta que aleshores a penes havia superat els 30 anys, Pablo García, responia perfectament al model: a partir d’una autoficció que pretenia parlar dels seus orígens, del lloc geogràfic i de la família de la qual procedia, el jove director reflexionava sobre el pas del temps, el país en què li havia tocat viure, les possibilitats del cinema per reflectir-ho tot plegat...

Gairebé vint anys després, Pablo García acaba de presentar la seva última pel·lícula, Camino incierto (2021), que es va poder veure a l’últim Festival L’Alternativa de Barcelona i que ha signat com a Pablo García Pérez de Lara. El temps que ha transcorregut entre l’una i l’altra dóna una idea del que els ha passat a bona part d’aquells joves cineastes que es van atrevir a dirigir un primer film en aquells moments i que ara, al cap dels anys, troben que la seva carrera en el cinema no ha estat precisament un camí de roses.

PUBLICITAT
Correos Market

La crisi econòmica del 2008 en va tenir la culpa, però també la idiosincràsia del cinema espanyol i català, perquè va ser a Catalunya on van sorgir molts d’aquests nous directors.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.