Estudiós de les identitats regionals

Eric Storm és professor d’Història a la Universitat de Leiden (Holanda). Reputat especialista en història política i cultural d’Espanya dels segles XIX i XX; la seva recerca s’ha ocupat també de la construcció d’identitats nacionals i regionals des d’una perspectiva europea comparada i centrant-se tant en manifestacions artístiques —arquitectura, pintura—, com en aspectes més banals com la cuina o el turisme. És autor entre altres treballs de La construcción de identidades regionales en España, Francia y Alemania (Complutense, 2019). Recentment ha adoptat en els seus estudis el gir espacial que vol examinar la qüestió de les identitats territorials des de baix.


 

La tesi que defensa en les seves recerques és que el regionalisme no és una exacerbació de les elits locals o provincials, sinó un moviment cosmopolita europeu, la via que des de les elits es troba per a recollir i alinear les classes populars amb el projecte nacionalitzador.

El que jo he vist és que, en general, els que comencen per aquesta via solen ser intel·lectuals, pintors i artistes molt connectats amb el món internacional. Però ràpidament aquesta tendència es consolida en associacions locals o regionals. L’excursionisme, per exemple, crec que és un fenomen crucial en això. El fet de visitar els pobles, les seves esglésies antigues, l’herència del patrimoni cultural, el paisatge. I aquest, és un moviment de classes mitjanes i gent jove. A partir d’aquí, veiem que en molts llocs aquestes iniciatives arrelen ràpidament, sobretot a les ciutats, entre les classes modernes i urbanes.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.