Fa pocs dies, a una xarxa social es va obrir un debat –efímer com tot el que circula per allà–, en què es discutia si la música simfònica de Dmitri Xostakóvitx està sobrevalorada i/o sobreprogramada en relació amb la seva música de cambra. La percepció més general era que sí que ho estava d’excessivament apreuada, mentre que és en la música de cambra (i també en les òperes), «on brillen les seves millors obres». Paraula del compositor Benet Casablancas. Potser sí que aquestes composicions cambrístiques del rus es valoren poc i es programen menys, però hi ha qui sempre que pot, les interpreta. És el cas del Quartet Casals que, una vegada més, fidels a la grandesa de Xostakóvitx, va incloure una obra seva, el Quartet n. 11 en fa menor, en el concert de cloenda de La Schubertíada de Vilabertran, el dia 29.

Xostakóvitx, és autor de quinze quartets per a cordes, unes composicions que van començar amb una primera, el 1938, que ell mateix havia titllat de naïf i lluminosa, però que amb els anys, en paral·lel a la història general i a la seva personal, es van anar fent llòbregues. Els Casals n’han interpretat una bona colla de quartets del rus i alguns d’ells a la Shubertíada durant els quaranta concerts que han fet en aquest festival des del seu primer, l’any 1997. Recentment, en l’edició del 2019 havien interpretat el N. 8 en do menor, una obra que vessa dolor i impotència i que ja havien interpretat en una edició anterior, i que també han portat a moltes sales concert.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

El Quartet n. 11 que van interpretar aquest diumenge a la canònica de Vilabertran està amarat de fatalitat i pessimisme. Xostakóvitx el va compondre el 1966 i el va dedicar a la memòria del segon violí del Quartet Beethoven, el grup rus que els hi va estrenar gairebé tots, tretze dels quinze. La interpretació que en van fer els Casals, amb Vera Martínez de primer violí, va ser de les que deixen sense alè per la seva intensitat durant els seus set moviments sense pausa, amb diàlegs a dos instruments i formes de cànon.