Florentino Pérez (Madrid, 1947), president en dues etapes del Reial Madrid i d’una de les empreses constructores més grans del món, Activitats de Construcció i Serveis, SA (ACS), és enginyer de Camins, Canals i Ports. Després d’un breu pas per la política, ha dedicat tota la seva vida a l’empresa, al Reial Madrid i al futbol. La seva última iniciativa en aquest terreny ha estat la Superlliga, de moment fracassada, una associació de 12 clubs entre els més importants d’Europa dels quals nou han abandonat i només en segueixen tres: Reial Madrid, FC Barcelona i Juventus de Torí.

El 1976, Pérez va començar una carrera política, primer a Unió de Centre Democràtic (UCD) i després, el 1983, al Partit Reformista Democràtic (PRD), del qual va ser secretari general. El PRD va protagonitzar l’anomenada operació Roca (pel dirigent de Convergència, Miquel Roca Junyent), un intent, nascut a Catalunya, d’organitzar un partit centrista per moderar la política espanyola. L’experiment va fracassar estrepitosament a les eleccions generals del 1986, en què no va arribar ni a l’1 % dels vots i no va treure cap escó.

En la seva etapa política amb UCD, Pérez va ser regidor i va ocupar diversos càrrecs a l’Administració. El primer va ser com a delegat de Sanejament i Medi Ambient a l’Ajuntament de Madrid (1976-1979), amb només 29 anys. En les seves primeres declaracions, va manifestar el seu desig de depurar les aigües residuals de la ciutat i ho va expressar així: «Hem de tendir a la utopia que suposa pensar que al Manzanares hi pugui haver algun dia peixos que visquin perfectament». Preguntat el 2009 sobre si encara el temptava la política, recordant-li que un periodista l’havia qualificat d’«Obama blanc», va respondre: «Obama em sembla un personatge únic. La comparació és excessiva. Jo vaig tenir la satisfacció de participar durant sis anys en la Transició espanyola amb UCD i la meva vanitat política la tinc coberta amb aquella etapa tan irrepetible de la història d’Espanya» (El País, 31-5-2009).

 

Gran constructor

El 1983 va ser el màxim executiu d’una petita empresa en fallida, Construccions Padrós, SA, de la qual n’era un dels principals accionistes. Deu anys més tard, presidia i era el conseller delegat d’ACS i el 1997 va passar a encapçalar el Grup ACS. Des de llavors, ACS s’ha convertit en una de les constructores més importants del món. El 2003, va comprar el grup Dragados, el 2007 va adquirir una participació de control de l’alemanya Hochtief i el 2018 es va fer amb la concessionària d’autopistes Abertis juntament amb el grup italià Atlantia.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.