El passat 12 de març, es va complir el centenari del naixement de l’icònic escriptor estatunidenc de la Generació Beat, Jack Kerouac. Beat és el nom que es dona al conjunt de poetes fundadors del moviment literari sorgit entre els anys 40 i 50 als Estats Units. Entre els membres principals, a més de Kerouac, hi ha William Burroughs, Lucien Carr, Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gary Snyder, i alguns altres.

L’obra més emblemàtica de Jack Kerouac és A la carretera, escrita entre el 2 i el 22 d’abril de 1951, i publicada el 1957. Aquesta novel·la narra la història de Sal Paradise (el mateix Jack) i Dean Moriarty (el poeta Neal Cassady) que fan un viatge, sense destinació clara, a través dels Estats Units, amb cotxe. Aquesta aventura els porta a conèixer les entranyes del seu país i el costat fosc del somni americà. Una obra carregada d’hedonisme, que utilitza la música, les drogues i el sexe com a formes d’expressió de llibertat, una de les característiques de la filosofia de la generació beat.

Una altra de les obres que cal destacar de Kerouac és Els pòtols místics, el personatge principal de la qual, Japhy Ryder, és l’alter ego del poeta Gary Snyder (San Francisco, 1930). Snyder va compartir amb Allen Ginsberg i Jack Kerouac no solament l’amistat, sinó experiències de vida que van marcar les seves carreres literàries posteriors. Encara que no li agradi a Snyder, aquesta amistat amb Allen Ginsberg (amb qui va participar en l’antològica lectura d’Udol a la Sixth Gallery de San Francisco, que va marcar l’inici de la generació beat) i el seu personatge en l’obra de Kerouac l’han etiquetat com a poeta beat. A Gary Snyder també se l’associa sovint amb el moviment poètic del renaixement de San Francisco.

Des del 1969, viu a les muntanyes de la conca del riu Yuba, al peu de Sierra Nevada, a l’estat de Califòrnia.

L’obra de Gary Snyder, la seva manera de ser i de viure neix de la unió de diverses grans forces vitals que l’han acompanyat al llarg de la seva vida, fins als nostres dies: respecte per la naturalesa i la cultura ameríndia, la filosofia transcendentalista nord-americana, la contracultura i el budisme zen.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.