Més important que la geografia és la biologia. Robert Kaplan ja va advertir de la importància del clima, la demografia i, sobretot, la configuració dels territoris, les fronteres i en definitiva tot allò que poden captar els mapes en el llibre de divulgació geopolítica més important de la darrera dècada, La revenja de la geografia, publicat el 2012, com una advertència contra les ideologies de la globalització ingènua i feliç.

Ara veiem que Kaplan es va quedar curt. Encara li va faltar un capítol en el seu llibre i sobretot un graó més en la seva valoració de la realitat material, i aquest és l’aprofundiment en el paper de la realitat biològica en la configuració del sistema geopolític mundial. El fantasma que volia esventar, el de les realitats virtuals i digitals, el dels relats més potents que les realitats físiques i el d’un ordre internacional idealista governat per la tecnologia, encara no havia acabat de fugir quan ha arribat el coronavirus per liquidar-lo definitivament.

De cop, ha col·lapsat l’economia global i s’ha congelat l’activitat dels estats i de les organitzacions internacionals com a resultat d’una malaltia contagiosa, una circumstància insòlita, contemplada només sobre els papers acadèmics i discretament recollida en les desateses previsions estratègiques dels grans think tanks i dels departaments d’intel·ligència i defensa de les grans potències. També hem pogut començar a comprovar de primera mà el que els historiadors de les malalties infeccioses ja ens havien explicat, que és la poderosa empremta de les epidèmies en la configuració de les societats i en la determinació del rumb de la història.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.