Giorgia Meloni (Roma, 1977) es va convertir el 21 d’octubre de 2022 en la primera dona primera ministra d’Itàlia i també en la cap del primer govern d’extrema dreta des de l’època de Benito Mussolini. Meloni és una dona de rècords: va entrar en política als 15 anys, al Front de la Joventut, secció juvenil del Moviment Social Italià (MSI), el partit neofeixista dirigit per Giorgio Almirante, exministre de Mussolini; el 2004 va ser la primera dona que va presidir Acció Juvenil, les joventuts del partit Aliança Nacional (AN), successor de l’MSI; el 2006, va ser la vicepresidenta adjunta més jove de la Cambra de Diputats, i el 2008 va ser nomenada per Silvio Berlusconi titular de la cartera de Joventut, amb 30 anys, la ministra més jove de la història de la República Italiana.

 

Neofeixisme i joventut, doncs, han forjat la carrera política de Meloni, que també ha estat presidenta de la secció juvenil del Poble de la Llibertat (PdL), coalició entre Força Itàlia, el partit de Berlusconi, i l’AN (2009) de Gianfranco Fini, i regidora de la província de Roma (1998-2002). El 2012, per discrepàncies amb el PdL, Meloni va fundar Germans d’Itàlia, FdI (per les sigles en italià), nom que s’inspira en el primer vers de l’himne nacional, i dos anys més tard va accedir a la presidència del partit que ha guanyat les eleccions del 25 de setembre de 2022, amb un 26 % dels vots. A les eleccions del 2013, un any després de la fundació, només n’havia aconseguit un 2 %.

 

«Si fos feixista, ho diria»

Meloni va passar la infantesa i la joventut a la Garbatella, un barri romà popular i d’esquerres construït en temps de Mussolini. Va créixer en una família femenina perquè el pare va abandonar la dona i les dues filles per anar a viure a les illes Canàries quan Giorgia tenia un any. Aquest fet va marcar la seva vida, va haver de treballar des de molt jove, mentre estudiava, en tota mena de feines, des de cambrera de discoteca a cangur. Als 11 anys, va trencar tota relació amb el seu pare qui, anys més tard, el setembre de 1996, va ser condemnat a Palma de Mallorca a nou anys de presó per narcotràfic, després de ser detingut amb 1.500 quilos d’haixix.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.