Barcelona és una ciutat que ho té tot, pròspera i poderosa. És un dels millors llocs per viure del Planeta, si t’ho pots permetre i en tens l’oportunitat. És el lloc que van triar per treballar i viure-hi alguns dels grans talents del futbol, com Cruyff i Messi. La història d’amor entre Barcelona i els grans talents del futbol mundial l’explica el periodista Simon Kuper al seu llibre sobre el Barça, publicat l’estiu de 2021 després de dos anys d’investigació. Kuper va venir a estudiar l’èxit del club i ha acabat escrivint també una extraordinària crònica del seu declivi esportiu, organitzatiu i social.

Entre 2008 i 2012, amb un preludi el 2006 i una breu represa el 2015, el Barça va esdevenir l’equip de futbol de més èxit del món i el que va practicar un joc més atractiu. Les arrels humanes i aleatòries d’aquest prodigi estan explicades en aquest llibre, i tenen poc a veure amb les habilitats dels dirigents que van gestionar el club durant aquests anys. Per contra, els darrers capítols del llibre expliquen com les directives que van presidir i segueixen presidint el fenomen, van ser i són incapaces de governar el cicle i donar-li continuïtat, i han abocat el club a un declivi que ja ha començat, de durada i dimensió imprevisibles.

De vegades fa falta que vingui algú de fora per dir-nos la veritat, com a la pel·lícula Spotlight (on un periodista jueu de Florida va sacsejar les aigües de la catòlica i endogàmica Boston), o com la BBC amb els atemptats de març de 2004 a Madrid, o com el New York Times amb la connexió russa del procés català. La publicació del llibre ha coincidit amb la traumàtica marxa de Messi, sobre la qual ni la directiva que la va anunciar finalment, ni els mitjans de comunicació locals, havien estat capaços d’avisar a temps del seu caràcter inevitable (si Kuper tenia les dades del col·lapse financer, també les havia de tenir Laporta la tardor de 2020).

Kuper és un cosmopolita sense complexos (el que alguns despectivament anomenen un «globalista»), immune a la demagògia identitària i amb capacitat per valorar la diversitat i la imaginació. Per fer el llibre, ha parlat amb empatia amb mitja Barcelona (i n’ha valorat la pluralitat) i ha tingut ampli accés al club i als seus protagonistes.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.