Tenaç comunicador europeista

Jaume Duch (Barcelona, 1962) fa tres dècades que és al Parlament Europeu on es va estrenar com a assistent de l’eurodiputada Concepció Ferrer, fins que el 1990 va entrar-hi com a funcionari després de quedar el primer de la seva promoció. Una trajectòria sempre centrada en temes de comunicació, tant del Parlament com dels seus presidents, fins a convertir-se en l’actual portaveu i director general de Comunicació. Acostumat a defensar la Unió Europea en general i el Parlament en particular, destaca la reacció europea davant la pandèmia, amb un pla de recuperació i una estratègia conjunta de compra de vacunes, al mateix temps que percep un debilitament dels moviments populistes i assenyala que, amb el Regne Unit, hauria estat impossible adoptar les mesures contra la crisi acordades l’any passat.

En la reacció de la UE a la pandèmia hi ha elements positius com el pla de recuperació, però també moltes descoordinacions, fronteres que es tanquen i retards. En termes globals, com valora la reacció de la UE a la pandèmia?

Quan va començar la pandèmia tots els Estats i bona part dels ciutadans van mirar cap a Brussel·les. Tothom de manera automàtica va donar per descomptat que la resposta s’havia de fer a escala europea, però la realitat, en aquell moment i avui, és que la UE gairebé no té competències en salut i les coses es van haver d’improvisar a base de molta voluntat política. En aquest context, en general la UE ha sabut respondre i les enquestes dels últims mesos demostren que la gent ho ha valorat positivament.

Quan diu que la UE ha sabut respondre, es refereix al pla de recuperació econòmica?

Sí, però no només. El pla no té precedents ni en la quantitat de diners mobilitzats ni el mecanisme, que és purament federal. Ja ens hauria agradat tenir-ho durant la crisi del 2010, però no hi va haver voluntat política. Aquesta vegada sí, perquè la pandèmia ha afectat tothom. Això pel que fa al pla, però també em refereixo a les vacunes, que s’han trobat molt abans que

«A la UE hi ha un debilitament dels moviments populistes.»

no imaginàvem. La UE s’ha hagut de reinventar i coordinar una campanya de vacunació que no té precedents, perquè vol dir vacunar 400 milions de persones en un període molt curt. Que hi ha problemes? Per descomptat, no és fàcil, menys si és la primera vegada. Que hi ha lentituds? També, però les veiem més ara, al principi, aviat arribarem a un moment en què aquesta campanya agafarà una velocitat de creuer impensable fa un any.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.