Jaume Giró Ribas (Badalona, 1964) va ser nomenat el 26 de maig del 2021 conseller d’Economia de la Generalitat després de molts anys de carrera empresarial forjada en empreses de l’Ibex 35 en què ha ocupat més de 100 càrrecs en 68 societats des de principis dels anys 2000. El seu últim càrrec va ser el de director general de la Fundació Bancària La Caixa, que va deixar el 2019 arran de les discrepàncies sorgides dos anys abans, durant els fets d’octubre del procés sobiranista, quan es va oposar a traslladar a Palma de Mallorca la seu de la fundació. Els cada vegada més difosos rumors sobre les seves relacions amb l’independentisme i la construcció d’una agenda pròpia van provocar la ruptura amb el seu mentor durant 11 anys, Isidre Fainé.

Giró és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra (1987) i en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE (1993). En acabar la carrera de Periodisme va començar a treballar a Barcelona a l’agència Europa Press com a redactor i després com a cap de la secció d’Economia. El 1990 va entrar en el món empresarial de la mà de Pere Duran Farell com a cap de comunicació de Catalana de Gas i un any més tard va ser nomenat director de relacions externes de la nounada Gas Natural, fruit de la fusió de Catalana de Gas i Gas Madrid. Tres anys després va passar a ser director corporatiu de relacions externes del grup Gas Natural i el 1995 va ascendir a cap del gabinet de presidència, on va continuar amb Antoni Brufau.

El 2004, després de 14 anys a Gas Natural, Brufau se’l va emportar a Repsol com a cap del gabinet de presidència i director general de comunicació. Segons una investigació de Crític (27-5-2021), Giró va ser apoderat d’un mínim de 31 societats del grup petrolier entre el 2005 i el 2009, en alguns casos d’empreses que fan negocis a dictadures com Guinea Equatorial, Líbia (en l’època de Muammar al-Gaddafi) o el Kazakhstan, i a territoris en conflicte com l’Amazònia. Aquest últim és el cas de l’empresa Repsol OCP de Ecuador, SA, que transportava combustible extret de l’Amazònia equatoriana. També ha estat apoderat de les filials de Repsol a Colòmbia i el Perú, que han rebut acusacions en relació amb els drets humans i el tracte a les comunitats indígenes, qüestions que Repsol nega. Entre el 2007 i el 2009, va ocupar també càrrecs a Petronor i Petrocat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.