Joan Mas Cantí (Barcelona 1929) és un emblemàtic representant d’una burgesia inquieta, minoritària, que va ser extraordinàriament activa socialment en els darrers anys del règim franquista i durant la transició democràtica. Mas Cantí era un jove emprenedor que, als anys 50 del segle passat, en la segona dècada més dura de la dictadura franquista, va compartir la visió i la intuïció d’un reduït grup d’incipients empresaris (Carles Ferrer Salat, Carlos Güell i Artur Suqué) de famílies benestants, amb llarga tradició industrial, que van promoure entitats com el Club Comodín (1951) que més tard es convertiria en l’influent Círculo de Economía (1958). Associacions que van jugar un paper molt rellevant per obrir la mentalitat, sobretot del món empresarial i de destacats economistes, en un país en què es perseguia qualsevol discrepància amb el govern. El Círculo va funcionar com un pont entre els empresaris i intel·lectuals catalans i els economistes espanyols més inquiets per una part i, per l’altra, els tecnòcrates de l’administració franquista més oberts. Tots ells compartien la idea d’Europa, i en diferents graus la democràcia i l’economia de mercat.

Joan Mas Cantí, soci número 1 i president del Club Comodín entre 1951 i 1953, i després president del Círculo de Economía (1972–1975), va tenir un paper rellevant en la constitució d’aquestes entitats, encara que a vegades ha estat poc conegut i valorat pel seu caràcter extremament discret, sense cap afany de protagonisme. Però un home que apareix en totes les fotografies i referències de la història d’aquestes entitats. L’ànima, el referent, l’inspirador del Círculo de Economia va ser Jaume Vicens Vives, eminent historiador i l’intel·lectual de més prestigi en aquells anys de foscor que va actuar com un autèntic propulsor del futur democràtic de Catalunya i Espanya.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Presentar-se com a europeistes permetia a aquells joves afirmar-se com a demòcrates, una connotació gens tolerada per un règim terriblement cruent, amb un dictador que s’havia declarat explícitament enemic de les democràcies occidentals, de l’economia liberal i que tenia les presons plenes d’opositors de tota mena a través d’una repressió ferotge que es va mantenir viva fins a l’últim dia.

Mas Cantí, un home que es defineix com a «catalanista, nacionalista, sobiranista, unionista, progressista, liberal i home de consens», va adquirir nombrosos compromisos polítics i socials. Va ser promotor de diversos moviments associatius empresarials i va tenir un paper destacat en la fusió de la Cambra de Comerç amb la Cambra d’Indústria i Navegació. Com a empresari va promoure la creació i manteniment del Consorcio de Información y Documentación de Cataluña, la Fundación Española Calitax i del Banc d’Europa, presidit per Carlos Ferrer. Va ser membre de la patronal catalana Fomento del Trabajo Nacional i vicepresident del Futbol Club Barcelona. El 1983 fou comissionat dels Jocs Olímpics de Barcelona. Aquest mateix any va rebre la Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil, juntament amb els dos màxims líders sindicals Marcelino Camacho i Nicolás Redondo, destacats lluitadors obrers contra la dictadura.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.