Fill dels propietaris d’una lleteria del Raval de Barcelona i el primer universitari de la família, Joan Subirats Humet (Barcelona, 1951) va prendre possessió el 20 de desembre de 2021 del càrrec de ministre d’Universitats del Govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos, substituint un altre intel·lectual com ell, Manuel Castells. Jubilat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el juliol del 2021, l’oferta de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz el va fer tornar a la política, en què havia entrat a finals del 2017. «A fer de polític m’hi vaig posar després de la crisi del 155, quan l’alcaldessa [Ada Colau] em va demanar que entrés com a Comissionat de Cultura», va explicar en una entrevista a Catalunya Plural (6-8-2021).

Això es refereix a la política institucional perquè, de política, Subirats en va fer des de molt jove, al moviment estudiantil, quan va entrar el 1969 a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona. Escollit delegat de curs el primer any, el 1970 va començar a militar a Bandera Roja, el partit de Jordi Solé Tura i Jordi Borja, i més tard al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Va participar en l’Assemblea de Catalunya, que va reunir tota l’oposició a la dictadura franquista. Detingut en el grup dels 113 a l’església de Maria Mitjancera el 28 d’octubre de 1973, va passar dos mesos a la presó Model.

Subirats va abandonar la militància a primers dels anys 80, es va doctorar en Econòmiques (1980) i va començar a donar classes, primer a Dret i més tard a Ciències Polítiques de la UAB, de la qual ara és catedràtic emèrit. És especialista en governança, gestió pública i anàlisi de polítiques públiques. Des de la seva creació el 2009, va dirigir l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. Intel·lectual i acadèmic reconegut, ha ocupat la càtedra Príncep d’Astúries de la Universitat de Georgetown (2002-2003) i ha sigut professor visitant a les universitats de Roma-La Sapienza, Berkeley, New York, CIDE, UNAM de Mèxic, i UBA i General Sarmiento de l’Argentina.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.