Joan Tardà Coma (Cornellà de Llobregat, 1953) sempre ha tingut vocació de mestre. Catedràtic de secundària de Llengua i Literatura Catalana, sempre ha estat també a l’esquerra. Des que es va integrar al PSUC (1974-76), després a Nacionalistes d’Esquerra (1979-85) i finalment a ERC el 1992. Ha sigut regidor de Cornellà com a independent a la llista del PSUC quan ja havia abandonat el partit i el 1999 va ser escollit el primer regidor d’ERC a Cornellà des de la Segona República. Reelegit el 2003, va renunciar un any més tard per ser diputat al Congrés.

Tardà va entrar al PSUC «perquè qualsevol jove de Cornellà de Llobregat, del Baix Llobregat, de l’àrea metropolitana de Barcelona, pel fet de ser jove, despertar a la vida i a una realitat social que començava a entendre i necessitava organitzar-se políticament anava a parar al PSUC [...] No érem comunistes, érem joves», va explicar a JotDown l’octubre del 2016. I el va deixar perquè el PSUC «acceptava la monarquia i acceptava una Constitució que ens negava el dret a l’autodeterminació. Per a mi, l’alliberació nacional i l’alliberació social són dues cares d’una mateixa moneda» (Cuarto Poder, 5-8-2017).

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Això és tan així que al PSUC li «agradaven les posicions prosoviètiques perquè el model de resolució de conflictes nacionals a la Unió Soviètica no era modèlic però sí per valorar» (JotDown, octubre 2016). Tardà es declara republicà, d’esquerres i «independentista accidental» i nega que sigui nacionalista, tant com espanyol. «No sóc espanyol, estic espanyol accidentalment», diu.

PUBLICITAT
Correos Market

Home vehement, d’intervencions inflamades al Congrés dels Diputats, que sempre parla clar, molt apreciat per polítics de totes les tendències, ha sigut 15 anys diputat (2004-2019), malgrat que el 28 de novembre del 2015 ERC va anunciar que les eleccions generals de desembre eren les últimes. «Aquesta és l’última vegada que anem a Madrid», va proclamar Tardà, però després hi ha hagut dues eleccions generals més i ell s’ha presentat a una i ERC a les dues.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.