John Hume nasqué l’any 1937 a Derry, nom que empraven ell i la majoria dels seus conciutadans, irlandesos catòlics, per anomenar la ciutat. Fill d’una família de classe treballadora, d’un pare que, davant les convulsions que els envoltaven, li feia notar que les banderes no es menjaven i que la terra, sense els qui l’habitaven, era només això, un tros de terra. Estudià, com tots els nens de la seva condició, gràcies a l’escola catòlica i al seminari, d’on sortí amb estudis superiors complets i sense ordenar, i començà a treballar de mestre.

De molt jove s’involucrà en la lluita pels drets civils i per la fi de les disposicions i pràctiques discriminatòries i abusives vigents en el territori contra els catòlics, especialment dures durant els anys 60 i 70. Preocupat per les necessitats socials fundà la Derry Credit Union, una organització sense ànim de lucre amb desenes de milers de socis que vetllava per l’accés de tothom al finançament dels seus projectes i béns; amb 26 anys fou el més jove president de l’Irish Leage of Credit Unions. Sempre lligà l’acció política i l’acció social, enteses com a instruments per millorar la situació concreta dels qui habitaven aquella terra.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.