El passat 12 de novembre, Josep Lluís Trapero era restituït en el càrrec de major dels Mossos d’Esquadra, tres setmanes després de ser absolt per l’Audiència Nacional dels delictes de sedició i desobediència durant el procés sobiranista. Tornava així a un càrrec que havia ocupat des del 2013 al 2017, primer com a comissari en cap i més tard (de l’abril a l’octubre d’aquest últim any) com a major, una denominació que feia una dècada que estava en desús. Trapero va ser l’únic policia destituït per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

El dia que va ser restituït va fer autocrítica sobre els fets de la tardor del 2017: «Tots ho podíem haver fet millor, jo el primer». Va admetre que havia d’haver cuidat millor les relacions personals i institucionals amb la fiscalia, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i va anar més enllà: «Els Mossos vam donar una imatge d’alguna cosa que el cos no estava fent. Potser no vam ser suficientment clars. Esperem que això no es torni a repetir. Les nostres actituds no han de donar peu a males interpretacions».

Nascut a Badalona fa 55 anys, però criat al barri de Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet, Trapero és fill d’un taxista originari de Valladolid. De jove no volia ser policia. Va començar la carrera de Biologia perquè li agradaven molt els animals, però el 1989 va ingressar a l’Escola de Policia de Catalunya. Agent des de l’any següent, va estar destinat a Girona, a Vielha, a la presó de Quatre Camins com a caporal, a Blanes i a Figueres.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.