Josep Pallach i Carolà nasqué a Figueres el 10 de febrer del 1920 ara ha fet 100 anys. La seva joventut va coincidir amb una època molt convulsa i des de petit va mostrar un gran interès per la cosa pública. Es va criar en una família d’ERC, que a Figueres rebia el nom de Federació Republicana Socialista de l’Empordà. La victòria de la CEDA el 1934 el radicalitzà i va iniciar aleshores la seva militància política a les joventuts del Bloc Obrer i Camperol (BOC) i del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), del qual va esdevenir el líder local.

Els Fets de Maig del 37 el situen enmig de dues guerres: de cop es va trobar entre els fusells dels feixistes i els dels comunistes. Una circumstància que impactà fortament un noi de 17 anys en plena guerra i que poc després emprenia el camí de l’exili, tot passant per camps de concentració. Durant la Segona Guerra Mundial va ser membre de la resistència, a la vegada que es va llicenciar en Filosofia i Lletres a Montpeller. El 1944 participà en les primeres reunions per crear el Moviment Socialista de Catalunya (MSC). Perseguit pels alemanys passà a Espanya on va ser detingut i va passar tot l’any 1945 a la presó de Figueres, d’on es va evadir.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Retornat a França s’incorporà activament a l’MSC que, dirigit per Josep Rovira, aplegà membres del POUM, la Unió Socialista de Catalunya (USC) i la Federació Catalana del PSOE. El 1946, Manuel Serra i Moret passà a ser el referent ideològic de l’MSC, i s’estableix una total compenetració entre ell i el jove Pallach, qui escriurà El nostre combat amb pròleg de Serra i Moret. Pallach va fer compatible la seva dedicació política i la seva vocació professional: llicenciat en Pedagogia per la Sorbona, durant tota la seva vida va treballar sense descans en els dos àmbits.

PUBLICITAT
Correos Market

Va exercir com a pedagog fins a la seva mort, deixant una petjada inesborrable en els seus alumnes a la Universitat de Girona i a l’Institut de Ciències de l’Educació de l’Autònoma de Barcelona. Al mateix temps, va ser un polític pedagog que, en la tradició de Rafael Campalans, creia en la paraula per defensar les idees, per convèncer democràticament.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.