El 30 de maig del 1983 el Parlament de Catalunya aprovà, per àmplia majoria, la Llei de creació de l’Ens Públic de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) —col·loquialment la Corpo— una estructura de comunicació dependent de la Generalitat. D’ençà que el president Pujol va aconseguir arribar al poder, una de les seves prioritats i obsessions va ser bastir un aparell comunicatiu que fos controlat des del Consell Executiu de la Generalitat. En aquells temps de picabaralles competencials, les declaracions d’intencions i de principis tenien la seva importància. Sobre la missió de la Corpo, les autoritats catalanes no anaven més enllà del que afirmava el president: «En el nostre projecte de país, una ràdio i una televisió públiques han d’ajudar a defensar la llengua, i a construir la consciència de catalanitat».

Han passat gairebé 40 anys d’aquelles propostes inicials i potser fóra bo reflexionar avui al voltant de l’evolució, la història i el paper jugat per l’Ens en la societat catalana. Essent sincers, cal dir que el paper de TV3 i de Catalunya Ràdio, en la consolidació de la normalització lingüística, ha estat força positiu. Res a objectar al respecte. Per contra, l’anomenada «consciència de catalanitat», que fins i tot cita Pujol a les seves memòries, ha esdevingut, malauradament per a molts, la imposició d’un discurs nacionalista cada cop més radicalitzat.

La història de TV3 i de Catalunya Ràdio és la història d’un desencís. El desencís dels que un bon dia somiaren en una BBC catalana, professionalitzada i plural, i s’han trobat amb un producte final esbiaixat en mans del govern de torn o d’unes inèrcies sedimentades des de fa molt de temps. És prou sabut que la primera dècada de vida de la Corpo es caracteritzà per un funcionament sota control absolut d’un Consell Executiu que nomenava directors generals i presidents del Consell Assessor; ho feia valent-se d’una majoria absoluta que imposava els seus criteris, no sols en el si de la Corporació, sinó també a la Comissió de Control Parlamentari.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

 

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.