Portem anys amb la decidida intenció de deixar enrere tot allò que implica donar sentit a la necessitat d’intermediaris o mediadors. Durant els primers mesos de la crisi de la covid-19, el sector primari, com l’agricultura, ha denunciat la gran diferència de preu que hi ha entre el que cobra un pagès per la seva collita de préssecs i el que en paga el consumidor final. No obstant això, al sector cultural, cal la mediació de prescriptors, editors, productors, agents literaris o marxants perquè l’obra d’un artista pugui arribar a assolir preus mai somiats. Fins i tot quan un artista com Banksy o Damien Hirst decideixen imposar les seves condicions al mercat de l’art ho fan assumint el paper de mediador, venedor i publicista de la seva obra.

En l’art existeix el km 0 però al preu de contribuir a desertitzar la cadena de valor que podria permetre a l’artista viure de les seves obres. Avui ens trobem amb escriptors que auto publiquen les seves obres, artistes visuals que organitzen les seves exposicions al marge de les galeries, músics que han prescindit dels promotors i gestionen ells mateixos les seves actuacions i companyies independents que busquen alternatives als teatres. Ningú no s’escapa de la temptació de vendre directament a través de les xarxes, saltar-se el paper dels agents literaris o vendre les obres en subhastes virtuals.

El que estem veient és que la intermediació està sent combatuda en ser considerada, per raons ideològiques, una altra forma d’explotació humana. L’intermediari s’ha convertit en un paràsit del talent de l’artista, en un lladregot del seu esforç. Des que el romanticisme va construir la imatge de l’artista que només s’ha de preocupar i estar obsessionat pel seu art i pel seu geni, s’ha anat creant la imatge negativa d’aquells que, també amb el seu treball, han donat a conèixer artistes, moviments pictòrics, grups o una obra en concret.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas
Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.