En el balanç de la presidència de Trump, sigui curta i s’acabi el proxim 20 de gener, o sigui llarga i segueixi encara quatre anys més a la Casa Blanca, hi pesarà de forma decisiva el nou mapa geopolític de l’Orient Mitjà sortit de les seves polítiques. Ni tan sols el retorn dels demòcrates a la presidència podria redreçar els canvis probablement irreversibles fruit de les decisions trumpistes.

La més recent de les operacions polítiques patrocinades per Washington ha estat l’establiment de relacions diplomàtiques entre la Unió dels Emirats Àrabs i l’emirat de Bahrain, d’una banda, i l’Estat d’Israel, de l’altra, presentada sota el nom d’Acords Abraham com si fos la materialització d’un pla de pau en el qual es trobessin implicades les tres religions, judaisme, islam i cristianisme, que tenen Jerusalem com a ciutat sagrada. La primera i més important conseqüència és l’ampliació del reconeixement internacional d’Israel en l’entorn àrab, circumscrit fins ara als dos veïns, Egipte i Jordània, amb els quals havia estat en guerra.

L’establiment de relacions amb Abu Dhabi i Manama significa, doncs, la ruptura del consens àrab que condicionava fins ara el mutu reconeixent amb Israel a la resolució del contenciós palestí. I és una victòria per al primer ministre Netanyahu, en un moment d’especial debilitat interior, assetjat per les acusacions de corrupció, la gestió del coronavirus i les dificultats del govern de coalició amb compromís de rotació en el lideratge amb el seu rival electoral Benny Gantz.

PUBLICITAT

Renfe / Viaja como piensas

També és un atot electoral per a Donald Trump, enmig d’una tempestuosa campanya, que li permet obtenir la foto i la llegenda de la pacificació de l’Orient Mitjà a l’alçada del paper que van jugar Jimmy Carter o Bill Clinton. Aquesta iniciativa diplomàtica pretén ser només la primera passa d’un futur reconeixement per part de països com Oman, el Marroc, el Sudan i, finalment, el més acomboiat, que és l’Aràbia Saudita.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.