D’una manera o altra, l’arrel d’aquests tres llibres tan diferents és autobiogràfica i directament connectada amb l’experiència professional dels seus autors. Albert Soler ha estat el columnista de divuit o dinou cognoms catalans més desacomplexadament satíric amb el que ell anomena lacismo (o sigui el procés); Guillem Martínez és un dels periodistes més actius i combatius en la seva particular jerigonza contra el sistema (quin sistema, no importa) mentre que Valentí Puig és el més escriptor dels tres, però ha estat alhora periodista de llarga trajectòria amb múltiples vessants.

Però mentre Soler es deixa arrossegar per la verinosa llengua de la vexació i el sarcasme amb noms i cognoms (alhora que troba en alguns dels capítols la veu òptima per caricaturitzar flaqueses i inconsistències morals i fàctiques del procés, sovint de forma brillant), el cas de Guillem Martínez convida a una reflexió diferent. És significatiu que no hagi estat el mateix autor qui ofereixi la selecció de les seves col·laboracions dels diumenges al digital CTXT.

Valentí Puig és un d’aquests personatges que donen musculatura i consistència a una cultura lletrada.

Ignacio Echevarría ha estat el promotor de la idea de passar a llibre un bon feix d’aquestes col·laboracions, i potser l’afecció desmesurada per l’autor ha acabat ofegant el llibre. O dit menys retòricament: trobo que les (moltes) planes on Martínez explora amb tendresa i comicitat, amb pietat i amb admiració els àmbits domèstics i familiars, o la seva experiència biogràfica de nen, de jove, de pare, de perifèric i a estones de bandoler periodístic són rotundament millors que la resta del llibre. En acabar-lo, no vaig poder evitar la sensació d’haver llegit un llibre inflat, involuntàriament inflat, perquè el millor quedava massa dispers i ensorrat entre planes informatives, cronístiques o periodístiques que trencaven el dring de veracitat intensament literària dels millors articles: allà hi ha un excel·lent dietari líric i lleugerament misantròpic que el lector haurà d’anar trobant entre pàgines més sobreres.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.