Els marges perquè ocorri un esdeveniment imprevist, capaç de canviar tot en l’art i, per extensió, en les nostres vides, són cada vegada més petits. La possibilitat de la irrupció de l’obra d’un artista que obri un nou món a l’art i la cultura segueix sent la mateixa que en el passat, però els marges perquè es doni s’estrenyen cada vegada més. Les avantguardes artístiques d’entreguerres van ser dominades per personalitats fortes, com Tristan Tzara i el Dadaisme, André Breton i el Surrealisme, Marinetti i el Futurisme, Marcel Duchamp i els seus ready made. Tots ells tenien el propòsit d’assestar un cop definitiu al que s’estableix amb ànim de canviar les seves regles i ampliar el seu camp d’acció.

La jerarquia se centrava en el que deien i proposaven les seves obres. El circuit començava en la profitosa i a la vegada malaltissa relació entre artistes que, amb els seus diàlegs i apropiacions, creaven una nova llum per a l’art més intensa i dominadora. L’imprevist sorgia des de la base de l’art, l’artista, i arribava a la societat per atzar o per la difusió de manifestos i contramanifestos i després d’un llarg procés de valoració artística per part dels crítics, estudiosos i experts. L’imprevist es proclamava i s’organitzava a través de corrents artístics que buscaven consolidar a la societat una manera determinada de veure i d’estar en el món.

L’artista connectava amb el seu temps qüestionant-lo i col·locant subtils o absurdes provocacions capaces de canviar-ho tot. Les avantguardes artístiques d’entreguerres es definien unes amb les altres, o unes contra altres, eixamplant els límits de l’art perquè l’imprevist tingués lloc i es consolidés més enllà dels seus jocs especulatius i provocadors.

Anar a contracorrent, per a un artista, té menys incentius que deixar-se anar a la deriva esperant arribar viu al seu destí.

La situació és avui molt diferent perquè els artistes disposen de menys temps per establir trobades i diàlegs entre ells. Els centres, capitals de l’art, com van ser en el seu temps París o Nova York, s’han diluït en multitud de centres artístics controlats pel mercat de l’art. Resulta interessant observar com la globalització i la velocitat, uns dels seus principals atributs, han provocat un distanciament i una dispersió dels diàlegs artístics fins a diluir-los en un hipertext que no hi ha ningú en condicions de llegir.

André Breton va haver de construir tot un artefacte intel·lectual per irradiar la seva estètica al món, mentre que artistes, com Jeff Koons, necessiten una sòlida indústria de producció, com passa en el camp de la moda, per a aconseguir que la seva proposta estètica segueixi viva i present en la societat a través d’infinitat de formats de comercialització de les seves obres.

 

Salvaguardar el prestigi

L’artista que abans fracassava i s’aixecava obstinadament, ara només pot caure després d’aconseguir l’èxit si no és capaç de mantenir el seu valor de mercat. El prestigi que els artistes abans estaven disposats a arriscar per avançar en les seves obres, ara és salvaguardat per sobre del projecte artístic, encara que suposi quedar encallat. Es podria dir que l’artista que abans sortia al camp per a gaudir jugant, ara només busca que no el canviïn durant el partit. És superior l’instint de conservació de l’estatus aconseguit per l’artista que el de superació per assolir noves fites.

La qualitat artística que podem advertir en els centres d’art contemporani continua sent poderosa i provocadora, però està més subordinada a les lògiques de mercat. L’imprevist, que no s’espera en l’art, es perd o s’afebleix perquè per arribar a la societat ha hagut de ser abans domesticat, i ha perdut la seva capacitat d’explosió. Anar a contracorrent, per a un artista, té menys incentius que deixar-se anar a la deriva esperant arribar viu al seu destí. El segle XXI pertany a l’art previst, no a l’imprevist.

 

Crítics sense brúixola

El pes del mercat de l’art, a l’hora de detectar i posar en circulació contribucions imprevistes, ha minvat a favor de les modes, les tendències i la defensa dels interessos dels compradors. Les galeries d’art, que en els temps de les avantguardes estaven obligades a aliar-se amb els artistes més representatius de cada moviment, s’orienten ara a participar en biennals, mercats i exposicions dels grans centres d’art contemporani. Els crítics i experts que abans, amb les seves observacions, detectaven l’imprevist en l’art han perdut el seu estatus, i la seva brúixola poques vegades s’orienta al ciutadà per a trobar els nous descobriments artístics.

El ciutadà ha perdut la seva capacitat de sorpresa davant l’obra exposada perquè ha estat ensinistrat a acceptar-ho tot.

El ciutadà ha perdut la seva capacitat de sorpresa davant l’obra exposada perquè ha estat ensinistrat a acceptar-ho tot. No es tracta de viure atrapats en la nostàlgia d’un temps que no tornarà mai, en el qual l’artista proclamava el seu art en la vida i no davant l’opinió pública, sinó de constatar que es van minvant els marges perquè es produeixi l’imprevist en la nostra societat. L’acceleració de la història és tan potent que tot allò que no estigui subjecte a la seva potència de canvi desapareix. L’acceleració està provocant la sensació que, en l’art, qualsevol obra que descobrim per primera vegada ens sembli un déjà vu.