La presidenta del Parlament, Laura Borràs Castanyer (Barcelona, 1970), encara no fa quatre anys que està en política, però ha protagonitzat un ascens fulgurant. Va arribar-hi després d’una extensa carrera acadèmica. Llicenciada en Filologia Catalana i doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (UB), fa 26 anys que és professora de la UB, on ensenya teoria de la literatura i literatura comparada, amb una àmplia obra publicada. Des de març del 2021, és funcionària de l’Estat com a professora titular de la UB.

El seu primer acte polític es pot considerar la lectura del manifest a favor del referèndum de l’1-O que va fer el 21 d’abril del 2017 al pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, davant de tot el Govern presidit per Carles Puigdemont. Aleshores era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que va dirigir des del gener del 2013 al gener del 2018, quan va deixar el càrrec per prendre possessió de l’acta de diputada del Parlament obtinguda a les eleccions del 21 de desembre del 2017, després que Puigdemont la truqués personalment per demanar-li que s’hi presentés.

El juny del 2018 es va convertir en consellera de Cultura, però només ho va ser 10 mesos perquè va ser elegida diputada al Congrés i portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions generals del 28 d’abril del 2019 i reelegida el novembre del mateix any. A les eleccions autonòmiques del 14 de febrer del 2021 va ser elegida diputada, i el 12 de març, presidenta del Parlament.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.