El criptoart a través dels actius digitals NFT (Non Fungible Tokens) permet crear la il·lusió de garantir l’autenticitat i titularitat d’una obra d’art sense que es pugui donar la possibilitat que la nostra adquisició sigui una còpia. Es tracta d’una il·lusió, perquè el que es busca no és autentificar l’obra d’art que es ven, sinó que el fitxer digital que la conté determini la identitat i propietat d’aquesta obra. És un arxiu no fungible per la qual cosa, un cop venut, l’autor no en pot conservar els drets ni crear més NFT de la mateixa obra.

Aquesta fórmula no ha evitat la distribució d’obres d’autors sense el seu permís a través dels actius digitals NFT. L’èxit que ha provocat utilitzar les NFT en el món de l’art per fer transaccions es deu al fet que representa la prova d’autenticitat de l’obra al comprador. L’obra de Beeple The First 5.000 days va ser adquirida per 58,5 milions d’euros quan, uns anys abans, el seu treball no aconseguia aquestes xifres. El canvi en la cotització rau en el fet que l’obra es va autentificant durant el mateix procés de creació, de manera que, un cop acabada, el comprador té una obra original sense cap dubte que no ho sigui. D’aquesta manera, els artistes digitals adquireixen l’estatus d’artistes, com és el cas de Damien Hirst o Jeff Koons gràcies a la capacitat d’autentificar les seves obres.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.