Les fotografies d’aquest àlbum, a banda de poder resultar familiars o conegudes per al lector, tenen un denominador comú: van ser realitzades per un dels fotògrafs de la nissaga dels Català. Totes –i moltes altres més– es poden veure a l’exposició que fins al 25 de setembre acull el Museu d’Història de Catalunya per retre homenatge a aquesta família de fotògrafs pioners i referents a casa nostra.

L’obra de Pere Català i Pic (1889-1971) i els seus fills Francesc Català- Roca (1922-1998) i Pere Català i Roca (1923-2009), vallencs de naixement i barcelonins d’adopció, inclou fotografies de tota mena, des de cartells publicitaris fins a retrats, sense oblidar les imatges d’edificis, fotografies d’escenes quotidianes, altres de representació dels costums i la diversitat territorial i un llarg etcètera.

En aquesta tasca els va ajudar –i cal fer-ne esment– la filla gran de la família, Maria Àurea Català (1920-1993), qui malgrat que no es va dedicar a la fotografia, exercia les funcions de retocadora en els treballs dels seus germans i pare.

La seva obra, testimoni ocular d’uns escenaris i situacions a Barcelona, Catalunya i Espanya que s’han esvaït amb el temps, ens demostra que els Català concebien la fotografia lluny de la immediatesa que avui ens donen les càmeres de mòbil. En paraules de Francesc Català, per fer una bona fotografia «cal visitar el lloc, després pensar-hi i, finalment, buscar-lo de nou i trobar-hi l’angle o la visió que el resumeixi i l’expressi de la manera més eloqüent possible».

Aquesta eloqüència fotogràfica és fàcilment identificable en la majoria de les seves imatges, com per exemple en les de la gitaneta, les senyoretes passejant per la Gran Via de Madrid, la llum inundant l’estació de França o els enllustradors de la Rambla, totes incloses en aquest àlbum. També en l’icònic cartell «Aixafem el feixisme», obra de Pere Català i Pic, considerat per André Malraux com un dels cinquanta millors cartells de la història.

Aquesta és la primera exposició dedicada a la prolífica nissaga de fotògrafs, coincidint enguany amb la commemoració del centenari del naixement de Francesc Català-Roca i el vinent amb el de Pere Català i Roca. Un recorregut ple d’història, representatiu del que va ser l’obra dels Català. Cent anys de fotografia i font d’inspiració per a les següents generacions.