L’obesitat és un dels principals problemes de salut pública arreu del món. Segons dades de l’any 2016, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que l’obesitat juvenil s’ha quadruplicat en els darrers 30 anys, amb un 18 % de nens i adolescents d’entre 5 i 19 anys que pateixen sobrepès o obesitat. A Espanya, l’estudi PASOS, publicat el 2019 per la Fundació Pau Gasol, va concloure que un 35 % dels nens i adolescents de 8 a 16 anys presenta sobrepès o obesitat, un percentatge similar al d’altres països veïns com Itàlia i Portugal.

Són dades que ja no sorprenen perquè ja fa anys que es parla de l’obesitat en termes d’epidèmia. El que sí que esdevé paradoxal és que això sigui tan evident en un territori on, com a paradigma de l’alimentació saludable i, alhora, bé patrimonial, tenim un dels millors patrons dietètics del món: la Dieta Mediterrània. Aquest patró es basa en hàbits alimentaris tradicionals dels països que envolten el mar Mediterrani, que es caracteritza per un baix consum de greixos saturats i una elevada ingesta de productes rics en fibra, antioxidants, cereals, llegums, fruita, verdura, fruits secs, oli d’oliva, peix, carns blanques, ous i productes làctics.

És un patró dietètic tradicional i propi del nostre territori, popularitzat els anys seixanta no només per ser autòcton del Mediterrani sinó, fonamentalment, pels beneficis observats –i sustentats per evidència científica– sobre la prevenció de malalties coronàries. Declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010, es reconeix avui com una estratègia dietètica i un estil de vida equilibrat, saludable i eficaç per prevenir i controlar l’obesitat i altres malalties associades.

La paradoxa s’exemplifica perquè, malgrat que tenim a l’abast tots els productes per adherir-nos fàcilment a la Dieta Mediterrània, aquesta és un actiu poc implantat a la nostra societat. En els països mediterranis s’han abandonat progressivament aquestes pautes i els nens i els adolescents en són un dels grups principalment perjudicats. Així, diferents estudis científics han conclòs que només entre el 10 % i el 21 % dels nens i adolescents de diferents països del Mediterrani segueixen habitualment aquesta dieta.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.