El jutge Jonathan Sumption s’ha convertit en una figura pública del Regne Unit, no per la seva intervenció política o mediàtica, ambdues ben modestes, sinó per la seva intel·ligència. La trajectòria i el currículum del magistrat és excepcional. Educat a Eton i graduat a Oxford, Sumption és una eminència en Història medieval (té una monumental obra de quatre volums sobre la Guerra dels Cent Anys), que deixà la Universitat per a dedicar-se a l’exercici de l’advocacia com a barrister, el top de la professió, on facturà minutes milionàries en plets de gran volada.

El 2011 es convertí en lord Sumption en ser nomenat jutge del Tribunal Suprem –creat per llei el 2005 per assumir les funcions judicials de la Cambra dels Lords–, última instància de la jurisdicció ordinària que actua també com a jurisdicció constitucional des del 2009. Fou el primer membre que hi accedí sense haver estat abans jutge amb plena dedicació. Amant de l’òpera i poliglot (llegeix el català), viu a Greenwich i té com a segona residència un castell al sud de França.

El jutge Sumption ha emès les seves opinions jurídiques en les intervencions com a advocat i com a jutge, però també s’ha pronunciat sobre nombrosos afers públics, fins i tot estant en actiu al Tribunal Suprem, si bé aleshores amb exquisida prudència. En tot cas, amb una capacitat d’anàlisi i d’argumentació extraordinària, una erudició aclaparadora, una admirable valentia de lliurepensador i una intel·ligència fora del comú, que li ha valgut ser qualificat per The Guardian com «el cervell del Regne Unit».

Bona part de les seves opinions les ha expressat en les conferències que ha impartit, sempre en fòrums d’excel·lència, i que després han estat recollides en dues obres. La primera és Trials of The State (Profile Books, 2019), que aplega les seves intervencions en les prestigioses Conferències Reith emeses per la BBC l’any 2019, un cop retirat del Tribunal.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.