La manca de lleialtat institucional és un verí per a l’atracció d’inversió estrangera. L’absència de la Generalitat en la recepció al cap de l’Estat, Felip VI, i al president del Govern, Pedro Sánchez, a la factoria de Seat a Martorell és la pitjor imatge per atreure inversió estrangera a Catalunya. Per contra, és un regal per a Madrid.

Situacions com aquesta expliquen que en l’any de la pandèmia la inversió estrangera s’hagi reduït un 28 % a Catalunya, mentre que a Madrid creixia a un ritme del 18 %. Tres de cada quatre euros invertits a Espanya van a parar a la Comunitat de Madrid.

Aquesta situació incideix especialment a l’Amèrica Llatina, que s’ha convertit en el quart inversor estranger al nostre país. La seguretat jurídica, el clima fiscal i, sobretot, el business friendly són elements fonamentals per als inversors llatins a l’hora de col·locar els seus diners. Resulta difícil atreure aquests inversors quan més de 6.000 empreses establertes a Catalunya s’han deslocalitzat des que es va iniciar el procés.

La gran beneficiada és Madrid. Així ho reflecteixen les dades. En els tres últims mesos del 2020 va rebre 11.779 milions d’euros de tots els recursos estrangers que van arribar a Espanya. En canvi, Catalunya només en va obtenir 1.685 milions, a penes un 11,5 %. No es tracta d’una dada conjuntural, sinó d’una tendència que es confirma any rere any.

L’atracció que exerceix la capitalitat existeix a tots els països, però és especialment important per a l’Amèrica Llatina. Cap ciutat no ha rebut tanta inversió llatinoamericana de manera tan regular, ni disposa d’un grup tan nombrós i diversificat d’empreses llatines com Madrid. Aquestes inversions, provinents la majoria de Mèxic i el Brasil, busquen fonamentalment clients potencials, accés a la tecnologia, condicions fiscals òptimes per a la innovació, bons preus i estabilitat, una suma de factors que compensin l’elevat risc polític i social que tenen als seus països d’origen.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.